Over mij

 

Altijd het gelukkigst bij de zee  – Texel, NL

 

Kwalificaties

Certificaten/cursussen:

  • Modern Energy Tapping Professional bij Guild of Energists
  • Gewichtsconsulent (aan de gang, moet nog een paar taken en examens doen)
  • 5 Rhythms (dansmeditatie) workshops: totaal 7 dagen waarvan 5 “Rhythm of your heartbeat”, die ging over het omgaan met verschillende gevoelens. 

Zelfstudie:

  • Intuitive Eating door Evelyn Tribole en Elyse Resch
  • Body Positive Power door Megan Jayne Crabbe
  • The Tapping Solution for Weight Loss and Body Confidence door Jessica Ortner
  • The Intuitive Eating Workbook door Evelyn Tribole en Elyse Resch
  • Health At Every Size door Linda Bacon

 Om vast te stellen of ik de juiste coach voor jou zou kunnen zijn, kan het nuttig zijn om iets te weten over niet alleen mijn methodes, maar ook mijn persoonlijke ervaring en mijn reis van zelfhaat en eetstoornissen naar het ontdekken van body positivity en uiteindelijk zelfacceptatie. Ik probeer het een beetje kort te houden.

Lichaamsbeeld en mentale gezondheid 

Toen ik een kind was in Engeland  (nou ik zei ik probeer het kort te houden…) werd ik gepest onder andere omdat ik te dun was. Ik was lang, dun, bleek en een beetje etherisch. Bovendien was ik een Noors-Iers meisje uit een vrij arme familie bij een chique privéschool in het zuiden van Engeland – ik kan zeker zeggen dat ik anders was dan andere kinderen.  Toen ik 12 was noemde  een jongen in mijn klas (inmiddels in het noorden van Noorwegen) mij dik. Het was tijdens een gymles en ik was met een of andere gym apparaat aan het spelen en mijn t-shirt ging iets naar boven zodat een beetje van mijn maag zichtbaar was. Dik. Het was de eerste keer dat iemand mij dik noemde. De voorgaande  vijf jaar had ik me zorgen gemaakt omdat ik te dun was – was het mogelijk dat ik dik was? En bijna zodra de mogelijkheid in mij opkwam werdt het waarheid. Dit is een van de weinige dingen die ik me kan herinneren van toen ik 12 was, en ik weet dat veel mensen die worstelen met lichaamsbeeld en verstoord eetgedrag, vergelijkbare verhalen hebben. Dat ene moment datje leidt op een pad waar je nog steeds niet vanaf kan. Natuurlijk geef ik de schuld voor mijn problemen niet aan een 12-jarige jongen die eens iets gedachteloos tegen mij heeft gezegd, want er waren veel andere onderliggende oorzaken.  Pesten, depressie en het feit dat ik hooggevoelig (HSP) was en probeerde mijn gevoeligheid te onderdrukken, speelden allen erbij een rol. Net zoals mijn moeder’s problemen met haar gewicht en mijn genetica.  De volgende 6 jaren werd mijn eetgedrag lastig en soms “vergat” ik zelfs te eten. Op mijn 18de was ik bijna daarmee gestopt. Eén appel per dag houdt de dokter misschien weg, maar niet als je niets anders eet.  Ik kreeg de diagnose anorexia nervosa en had  officieel ondergewicht. Ik werd snel naar een psychiater gebracht en moest me regelmatig bij de huisarts wegen. In de loop van de volgende jaren had ik anorexia-aanvallen die werden uitgewisseld met boulimia, maar geen ervan duurde lang genoeg om ervoor in het ziekenhuis te worden opgenomen. Vanaf mijn 19de woonde ik eerst met een huisgenoot en daarna met mijn toenmalige vriend. Ik kon eindelijk eten precies wat ik wilde, en dat deed ik dan ook. En dan nog wat. En nog meer. Kortom: ik begon met overeten om te compenseren voor de verschillende soorten beperking die ik een groot deel van mijn leven, wat eten betreft, had opgelegd. Ik heb veel pizza gegeten, veel wijn gedronken, en ben veel kilos aangekomen. Toen verloor ik het gewicht wanneer ik midden in mijn twintiger jaren zat. Later kwam het weer aan, met een paar kilo’s extra. Een paar jaar geleden verloor ik het weer. En  vervolgens kwamen er weer wat kilos aan maar niet allemaal. Nu ben ik op een punt waar ik mij gelukkig en gezond voel in mijn iets grotere lichaam. Dus wat gebeurde deze keer? Ik heb body positivity en intuïtief eten gevonden.

Burnout en body positivity

Na een burnout bij mijn kantoorbaan ging ik op zoek naar iets heel anders. Het was duidelijk dat het iets moest worden dat ik betekenisvol vond, en waar ik mij op een enkele opdracht en/of persoon kon focussen. Ik had het fantastische boek Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe gelezen, en ook al was ik al bekend met body positivity, het was zo onthullend om alles op en rij te zien staan – feitelijk en medelevend – dat er iets in mijn hoofd gebeurde.  Toen ik het boek las voelde ik opeens zo’n passie en inspiratie. Het sprak me ontzettend aan, en ik wist: dit was het belangrijke werk waarnaar ik op zoek was. Ik zou mensen kunnen helpen om liefde en respect voor hun lichaam te hebben. Na een heleboel research, studies en boeken lezen ben ik niet alleen een gelukkiger en zelfverzekerder mens dat echt van haar lichaam houdt (al heb ik nog steeds mijn slechte dagen) – ik ben ook op een plek in mijn leven waar ik in staat en enthousiast ben om alles wat ik heb geleerd met anderen te delen. Het is mijn manier om te proberen een vriendelijker en liefhebbender wereld te creëeren. En ik ben uiteindelijk blij en dankbaar voor alles dat mij hier naartoe heeft gebracht. Ik heb veel geleerd en ik ben hoopvol dat wij samen nog meer kunnen leren.  xx Sarah 

Up ↑

%d bloggers like this: