Modern Energy Tapping

In het kort

Modern Energy Tapping (ook EFT genoemd) is het stimuleren van (positieve) energie in je lichaam. Gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur, maar in plaats van naalden in je lichaam te laten steken, tik je zelf, met je vingers, lichtjes op bepaalde punten van je lichaam. Energy tapping kan worden gebruikt voor onder andere het behandelen van stress, het oplossen van iets dat vastzit in je energiesysteem (gevoelens, ervaringen..), het behandelen van traumas, onderliggende problemen, en het stimuleren van motivatie.

Wat is het?

Qi, of levensenergie en het meridiaansysteem, is de basis voor het process. Als wij op verschillende punten op het lichaam tikken stimuleren we het energielichaam, wat kan helpen met het omgaan met emoties, vragen, trauma of zelfs fysieke klachten. Als wij gestresst of boos zijn, als onze spieren stijf zijn, is dit soms vanwege blokkades in onze energiesysteem die opgelost kunnen worden met gebruik van tapping.

Het tikken kan dus ontwikkelen of veranderen hoe wij ons voelen. Het kan geen ziektes of pijn genezen maar wel veranderen hoe wij over klachten of problemen denken.

Het doel is om onze energie te evolueren van de negatieve kant naar de positieve kant van de SUE schaal (subjective units of energy = subjectieve eenheden van energie), en dan zo hoog mogelijk, iets wat het potentieel heeft om onze vooruitzichten volledig te veranderen.

 

De methode

Bij het Guild of Energists gebruiken wij hetzelfde patroon voor het tikken ongeacht wat het probleem/doel is. Dat maakt het gemakkelijk voor jou om te onthouden hoe je het moet doen, terwijl je toch nog op de meest belangrijke punten tikt.

EFT-diagram-energy-eft-web.jpg

Voordat wij beginnen proberen wij te bepalen waar je nu bent op de SUE schaal, zodat wij beter onze vooruitgang kunnen beoordelen. Gedurende een tapping-sessie controleren wij regelmatig of er iets is veranderd. Soms gaan je eerst iets verder naar beneden voordat het weer beter begint te worden. Het ultieme doel is om minimaal een +7 te bereiken – het liefst zelfs +10. Wanneer dit gebeurt vindt een zogenaamde healing event plaats, wat verandert hoe wij het probleem ervaren. Wanneer je zo’n healing event bereikt, kun je het voelen. Het probleem voelt anders, niet zo zwaar – het gebruikt minder energie.

Hieronder zie je de SUE schaal die gaat van -10 (zo laag een energieniveau dat je bijna comateus bent) tot +10 (bijna een staat van verlichting). Echter zijn het subjective eenheden van energie, dus jouw -10 of +10 kan anders voelen of uitzien dan die van iemand anders – jij bent de enige die weet hoe het voor jou voelt. 

SUE scale

Wat ik hieraan interessant vind is dat -7 en +7 lijken op hetzelfde niveau te liggen. Als je op -7 bent gaat je je laatste energiereserve gebruiken om te blijven functioneren. Echter is het niet hetzelfde gevoel als bij een +7, al kan je je werk en taken blijven doen. Als je een langere periode op een -7 ligt krijg je een burnout. Dit is wat met mij gebeurde bij mijn oude baan, en is de verklaring voor waarom ik vrij lang bleef werken voordat ik uiteindelijk ziek werd. 

Een praktisch voorbeeld gebruik makend van body positivity

Wanneer wij tikken, richten wij ons op een positieve energie die met het specifieke probleem kan helpen. Dus als wij bijvoorbeeld energy tapping gebruiken voor het probleem “ik haat mijn lichaam”, dan moeten wij eerst proberen te bepalen waar je ligt op de SUE schaal met betrekking tot dit probleem. Waarschijnlijk is dat ergens aan de negatieve kant, misschien -5 of lager. Het is een vrij zwaar probleem dat verstrekkende gevolgen kan hebben. Wij proberen ook aandacht te besteden aan hoe dit probleem voelt in je lichaam. Is er ergens pijn of spanning? Wanneer wij zo goed mogelijk hebben vastgesteld hoe het voelt, proberen wij de beste energie te vinden voor het veranderen of oplossen van het probleem. Wij ontkennen het probleem en de gevoelens niet, maar door aandacht te besteden aan de helpende, positieve energie kunnen wij ons energielichaam voeden en versterken zodat wij in staat zijn om echt met de probleem aan de slag te gaan. De energie dat wij voor kiezen kan in principe van alles zijn, het moet maar goed voor je voelen. Misschien is het “liefde” of “acceptatie” of “vertrouwen”, maar het zou ook “blauw” of “dolfijn” of “zomeravond” kunnen zijn. Wanneer wij de juiste energie hebben gevonden, plaatsen wij onze handen in de hartpositie (zoals te zien op de foto boven), en halen 3 keer diep adem terwijl wij aan de gekozen energie focussen en die hardop uitspreekt. Probeer de energie in je lichaam te voelen, te inademen. Daarna starten wij met het tikken, en op elk punt ademen wij weer diep in en zeggen de energie hardop. Aan het einde van elke ronde pauzeren wij even om te voelen of er iets veranderd is, waar wij nu op te schaal zijn en of wij met dezelfde energie verder willen of er nu een andere energie zich meldt die beter past. Ons doel is om zo hoog mogelijk op de schaal te eindigen. 

Dit is iets dat je zelf thuis kan proberen en voortgang mee kan maken, echter een paar coaching sessies kan je ook helpen om het probleem duidelijk te maken, de schaal en verschillende soorten energie onder de knie te krijgen en te leren hoe je ze het best kan gebruiken. Bovendien zijn er mogelijk veel andere dingen waarvoor je energy tapping zouden kunnen gebruiken.

Het gebruiken van energy tapping voor verschillende soorten problemen

Wat ik boven heb beschreven is een relatief eenvoudig patroon dat wel heel effectief kan zijn. Echter kun je ervaren dat een probleem terugkeert, misschien in een andere vorm, voordat je het echt achter je kan laten. 

Bij complexe problemen zijn er verschillende protocollen die gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld kunnen wij het “verleden aspect”-protocol gebruiken om traumas of problemen uit het verleden te behandelen, het “toekomstige aspect”-protocol gebruiken voor iets in de toekomst waar je je zorgen over maakt, en het “leidende ster”-protocol om de oorzaak van verslavingen of obsessieve-compulsieve gedrag te helpen behandelen. Benieuwd naar een van deze protocollen of wat de mogelijkheden verder zijn? Neem dan gerust contact met mij op. 

Hart meditatie voor stressverlichting

Onderaan kan je een video (in het Engels) bekijken die ik heb gemaakt om te laten zien hoe je een simpele meditatie gebaseerd op de hart positie kan gebruiken om stress te verminderen. 

Als je meer wil weten over energy tapping, body positivity, intuïtief eten of wat ik precies voor jou kan betekenen aarzel dan niet om een gratis kenningsmakingsgesprek van 15-20 minuten te boeken. Dat kan via email of de booking kalender in de rechtermarge. Tot straks! 

Up ↑

%d bloggers like this: